Anders organiseren: Experimenteerregeling

 

 

Binnen het noodplan lerarentekort Utrecht zijn gelden opgenomen die zijn bedoeld om het anders organiseren te stimuleren. Met een financiële impuls hopen we scholen aan te moedigen om creatief aan de slag te gaan met het kansrijk organiseren van hun onderwijs.

De experimenteerregeling

De experimenteerregeling is een regeling die voortvloeit uit werkpakket 3: “Anders leren en organiseren” van Utrecht Leert. Deelname is alleen mogelijk voor scholen die zijn aangesloten bij Utrecht Leert. Elke school kan één aanvraag indienen (ongeacht het aantal leerlingen of locaties).
In het kader van de experimenteerregeling andere dag- en weekindeling, is het voor volgend schooljaar opnieuw mogelijk een aanvraag te doen voor extra gelden. Er is per school een bedrag beschikbaar van €16.000 euro.

Voor het invullen van de andere dag- en weekindeling mogen we gebruik maken van de wettelijke ruimte die de G5-gemeenten hebben gekregen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om zo een deel van het lerarentekort te kunnen oplossen. We kijken bij het oppakken van de vraagstukken vooral naar nieuwe onderwijsconcepten, organisatievormen en inzet van professionals voor de groepen.

Een paar ideeën

Anders organiseren is maatwerk en moet passen bij de specifieke situatie van jouw school, Utrecht Leert heeft er daarom voor gekozen om ondersteuning aan te bieden bij een plan wat jullie zelf bedenken. Wij geven een aantal ideeën:

1. ‘Anders bevoegden’ in de school: Veel scholen maken gebruik van de regeling door er anders bevoegden mee in te zetten.

Wat is een ‘anders bevoegde’?

Een anders bevoegde is iemand die wel in de school werkzaam is, maar niet gekwalificeerd is om zelfstandig een volledige groep te draaien. Je kunt hierbij denken aan een kunstenaar, een internationale leerkracht, een programmeur, een eventmanager etc. Iemand met kennis waarmee we het onderwijs kunnen verrijken.

Budget

Voor het nieuwe schooljaar is het mogelijk om maximaal € 16.000 aan te vragen om zo iemand een aantal uren per week aan de school te verbinden, zonder dat het uit je formatiebudget komt.

Waar vind je een ‘anders bevoegde’?

In én buiten Utrecht zijn verschillende organisaties die “bemiddelen” in het vinden van mensen die voldoen aan jouw wensen, mensen die passen bij de visie van jouw school en de visie op onderwijs. Voordeel hiervan is dat je deze mensen niet in dienst neemt ( en dus geen vergaande verplichtingen aangaat) Soms hebben deze mensen zelfs een lesbevoegdheid. Je kunt hiervoor contact opnemen met bijvoorbeeld Cultuur en School, Talentiko, Lukida, Mad Science, Leergaloos, de onderwijsambassadeurs, bijlesbureau of student helpt scholier.

2: ‘Tijd voor vernieuwing’

Ontwikkeltijd

Voor een veranderplan is tijd en ruimte nodig. Je kunt er daarom als school voor kiezen om het experimenteerbudget van maximaal 16.000 euro in te zetten om extra ontwikkeltijd te creëren of extra ruimte voor je MT of je specialist “leren en innoveren”, zodat er tijd ontstaat om plannen in actie om te zetten.

Begeleiding bij plannen

Utrecht Leert biedt je ook de gelegenheid om deel te nemen aan het inspirerende programma “Heel Holland Leert” waarbij je de conceptplannen, onder begeleiding, verder vorm kunt geven. Je kunt binnenkort inschrijven voor komend schooljaar.

Inspiratie

Weet ook dat er al veel scholen in Utrecht op weg zijn en ter inspiratie hun deuren openen. Zelfs een studiedag in eigen stad “op maat” behoort volgend jaar tot de mogelijkheden. Klik hier voor meer informatie.

Voorwaarden

De experimenteerregeling is een regeling die voortvloeit uit werkpakket 3: anders leren en organiseren van Utrecht Leert. Deelname is alleen mogelijk voor scholen die zijn aangesloten bij Utrecht Leert en dat elke school kan één aanvraag indienen (ongeacht het aantal leerlingen of locaties).
Het budget mag worden ingezet voor duurzame interventies tegen het lerarentekort en voor werkdrukverlaging.

Subsidie aanvragen betekent dat je:

o Tussenrapportages en een eindrapportage moet invullen.
o Als schoolleider geselecteerd kunt worden voor een interview over de besteding van de subsidie ten behoeve van een evaluatieonderzoek. We verwachten dat je toezegt daar aan deel te nemen.
o Als school geselecteerd kunt worden voor een meeloopdag, waarin onderzoekers kijken hoe het anders organiseren er in de praktijk uitziet. We hopen dat je school toezegt mee te doen aan dat onderzoek.

Het budget kan niet worden ingezet voor materialen of ICT.
De toegekende middelen worden ingezet in schooljaar 2024-2025

Indienen van de aanvraag

Dient te gebeuren vóór 1 oktober 2024, d.m.v. het compleet invullen van het formulier: aanvraag experimenteerregeling.