Zij-instromers / Ik wil leraar worden

Als je hier terecht bent gekomen, ben je je hoogstwaarschijnlijk aan het oriënteren op een baan voor de klas. Dat is mooi! In de regio Utrecht staan we namelijk te springen om enthousiaste collega’s zodat we het onderwijs in de regio samen nog sterker kunnen maken. Of je nu in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs of in het middelbaar beroepsonderwijs aan de slag wilt. Jij bent nodig.

Weet je al precies wat je wil en heb je al een duidelijke voorkeur voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs of het mbo? Per onderwijssector verschillen de eisen en mogelijkheden. Mocht je het nou nog niet weten, of je weet niet precies hoe het Nederlands onderwijssysteem precies in elkaar zit? Wij hebben het voor je in beeld gebracht.

Hoe ziet het Nederlandse onderwijssysteem er precies uit, welke sectoren zijn er, waar bestaan deze uit en hoe zit het precies met bevoegdheden? In deze geanimeerde infographic zetten we dit voor je op een rijtje. Wil je meer lezen over het onderwijsstelsel in Nederland, lees dan dit artikel.

Het Nederlands onderwijsstelsel

 

Om als leraar of docent aan de slag te kunnen heb je een onderwijsbevoegdheid nodig. Welke je nodig hebt is afhankelijk van de sector waarin je wilt werken. Waar kun je eigenlijk zo’n bevoegdheid behalen en hoe pak je dat aan? Er zijn verschillende manieren om jouw doel te bereiken.

In principe kun je om een lesbevoegdheid te behalen drie hoofdroutes bewandelen: een lerarenopleiding in voltijd, een lerarenopleiding in (flexibele) deeltijd en een zij-instroomtraject. Voor een mooi uitgebreid overzicht van alle routes naar het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs verwijzen we je door naar het Onderwijsloket. Het Onderwijsloket heeft namelijk al deze informatie en meer op een rijtje gezet. Het Onderwijsloket is dan ook dé plek voor informatie over werken in het onderwijs. Overweeg je een carrière in het onderwijs? Of wil je binnen het onderwijs de overstap maken naar een andere sector? Het Onderwijsloket beantwoordt al je vragen.

Routes naar het leraarschap

Informatie voor zij-instromers:

Afhankelijk van de onderwijssector waarin je aan de slag wilt gaan, zijn de eisen om je tot leraar om te scholen verschillend. Klik daarom op de onderstaande knoppen voor meer informatie over het instroomtraject voor de sector waar je interesse naar uitgaat.

Utrecht heeft op het gebied van onderwijs veel te bieden. Je kunt er aan verschillende opleidingsinstituten je opleidingsbevoegdheid halen. Hier vind je een overzicht van de scholen in Utrecht.

Bekijk de opleidingen in Utrecht

Vier verhalen van zij-instromers die je voorgingen

Jochem, Mette, Anoual en Salma zijn leraren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en het speciaal onderwijs. Zij vertellen hoe zij als zij-instromer de overstap hebben ervaren.

Ithaka ISK: regionale oproep docenten

VO MBO

Dat we in Nederland te maken hebben met een groot lerarentekort is geen nieuws. Dit is voor iedere school een probleem, maar voor Ithaka ISK…

Lees meer

Beleidsadviseur en Onderwijsambassadeur: Carlijn

VO MBO

Carlijn zet zich dagelijks in voor goed onderwijs. Niet alleen als beleidsadviseur onderwijs bij de Gemeente Utrecht, maar ook voor de klas. Als Onderwijsambassadeur. Onderwijsambassadeurs…

Lees meer

Agenda

30 maart 2023

Onderwijsambassadeurs voor scholen en vrijwilligers (webevent)

Onderwijsambassadeurs groeit door! En daarom starten we met werven van onderw...
Lees meer
11 april 2023

Open-andere-deuren-dag: april 2023

Op 11 april openen verschillende scholen in Utrecht hun deuren om andere onde...
Lees meer
12 april 2023

Oriëntatie en vliegende start voor zij-instromers

Overweeg jij om als zij-instromer aan de slag te gaan in het Utrechtse basiso...
Lees meer
23 mei 2023

Studie-driedaagse Heel Holland Leert: 23, 24, 25 mei

Utrecht Leert lanceert, in samenwerking met de G5 besturen, een uniek begelei...
Lees meer
25 mei 2023

Jouw overstap naar het primair onderwijs in Utrecht – Is zij-instroom de route voor jou?

Datum: 25 mei 2023 Tijdstip: 19.30-20.30 Locatie: online Je bent eruit. Of je...
Lees meer
Naar alle agenda items

Utrechtleert.nl gebruikt cookies om de website gebruiksvriendelijker te maken. Lees meer over deze cookies.