Jolanda combineert werk met pabo

Jolanda Verhoef
Zij-instromer

Het wrong al een tijdje bij Jolanda Verhoef. Een prima baan had ze – nog steeds trouwens – maar het was toch vooral een bureaufunctie. Ze besloot haar hart te volgen en zette de stap om naast haar werk een lerarenopleiding aan de pabo te volgen. ‘Ik ben een creatief en enthousiast persoon. In het onderwijs kan ik mijn kwaliteiten beter kwijt.’

Het wrong al een tijdje bij Jolanda Verhoef. Een prima baan had ze – nog steeds trouwens – maar het was toch vooral een bureaufunctie. Ze besloot haar hart te volgen en zette de stap om naast haar werk een lerarenopleiding aan de pabo te volgen. ‘Ik ben een creatief en enthousiast persoon. In het onderwijs kan ik mijn kwaliteiten beter kwijt.’

Met het onderwijs heeft Jolanda Verhoef in haar werk dagelijks te maken. Ze is secretaresse Leerlingzaken bij de gemeente Utrecht en ondersteunt collega-ambtenaren op het vlak van leerplicht en leerlingenvervoer. Het onderwijs lonkt al langer. Al op haar achttiende loopt ze een dagje mee op de pabo. Ze doet daar ervaringen op die haar niet meer loslaten…

Toelatingstoetsen

Omdat ze voor haar middelbare schoolopleiding voor het mbo kiest – en het daarbij laat – komt ze op een ander spoor terecht. ‘Toch bleef ik zoeken naar wat het best bij mij past en wat ik mezelf zie doen in de toekomst. Ik heb lang nagedacht of ik de overstap zou moeten wagen.’

Jolanda praat erover met een collega op het werk. ‘Wat heb je te verliezen?’ kreeg ze als reactie. ‘Probeer de toelatingstoetsen te halen en kijk dan weer verder.’ Nadat ze begin 2019 alle informatie heeft verzameld, neemt ze haar besluit. ‘Ik werk graag met kinderen en vind ze superleuk. Voor de klas staan lijkt me dan een perfecte werkplek.’

Trainingsaanbod

Ze maakt vervolgens gebruik van het trainingsaanbod van Hogeschool Utrecht om zich voor te bereiden op de vakkennistoetsen: de toetsen die je moet halen als je geen havo-examen hebt gedaan in deze vakken. ‘Aan die trainingen heb ik veel gehad’, blikt ze terug. ‘Je hebt 3 of 4 dagen training, waarin de docent je alle toetsstof leert. Dat is intensief.’ Door de hernieuwde kennismaking met natuur & techniek, geschiedenis en aardrijkskunde krijgt ze ook de bevestiging dat ze echt docent wil worden. ‘Ik merkte dat ik die vakken heel interessant en leuk vind. En ik kijk ernaar uit dit op een leuke manier over te brengen op leerlingen.’

Jolanda kan de toelatingstoetsen gespreid over een half jaar doen. Ze slaagt in 1 keer voor alle toetsen. ‘Dat had ik niet verwacht’, bekent ze, ‘want in het begin had ik erg tegen die toetsen opgezien. Toch bleek het prima te doen naast mijn werk, al moest ik er wel een paar vrije dagen voor opnemen.’ In september 2019 begint ze enthousiast aan de HU.

Deeltijd

Naast haar studie aan de pabo blijft Jolanda de komende 4 jaar in deeltijd werken. Het advies van de HU om haar werkdagen te beperken tot 2 volgt ze niet op. ‘Dat is financieel niet haalbaar voor mij. Ik heb ook rekeningen te betalen!’ Met haar werkgever spreekt ze af 3 in plaats van 5 dagen te werken. ‘Zonder mijn manager had ik deze stap niet gezet. Die heeft mij enorm gemotiveerd. Omdat het een spannende tijd voor mij is, ben ik blij dat ik voorlopig op mijn vertrouwde werkplek kan blijven.’

Super-enthousiast

Het schooljaar is nog pril als we Jolanda begin september 2019 spreken. Ze heeft dan pas één enkele lesdag en een stagedag achter de rug. ‘Het komende half jaar volg ik 1 dag per week lessen aan de pabo en loop ik 1 dag stage op een school met Leonardo-onderwijs.’ De eerste kennismaking met de hoogbegaafde leerlingen van groep 6 is haar bevallen. ‘Als ik op die school de leerkrachten super-enthousiast voor de klas zie staan, dan weet ik dat ik me heel goed thuis ga voelen in het onderwijs.’

‘Ik heb er wel vertrouwen in dat het me de komende 4 jaar allemaal gaat lukken’, voorziet ze. ‘Ik zou het sneller kunnen doen, maar of dát lukt zal ik tijdens de opleiding ervaren.Eerst maar eens zien wat er op me afkomt …’