Anders leren en organiseren: Taalschool Utrecht

In Utrecht zijn verschillende scholen op de één of andere manier bezig met het 'anders organiseren'. Scholen die het net even anders doen en daar met recht trots op zijn. De ontwikkelingen zijn anders maar er is één opvallende overeenkomst: de teams van deze scholen zijn duidelijk eigenaar van het eigen onderwijs. De focus ligt op onderwijs, er is ontwikkelruimte en er is sprake van samenwerking. Het gevolg? Enthousiaste en gemotiveerde leerkrachten in een bruisende school!

In Utrecht zijn verschillende scholen op de één of andere manier bezig met het ‘anders organiseren’. Scholen die het net even anders doen en daar met recht trots op zijn. De ontwikkelingen zijn anders maar er is één opvallende overeenkomst: de teams van deze scholen zijn duidelijk eigenaar van het eigen onderwijs. De focus ligt op onderwijs, er is ontwikkelruimte en er is sprake van samenwerking. Het gevolg? Enthousiaste en gemotiveerde leerkrachten in een bruisende school!

Wat een rust is er voelbaar in de  groepen, door de warmte die je om de kinderen heen voelt hangen en door het vertrouwen van de kinderen in het team en andersom. Wonderlijk en bewonderenswaardig als je bedenkt dat deze school veruit de meeste nieuwe in- en uitschrijvingen heeft van alle scholen in heel Utrecht. Kinderen die zoveel hebben meegemaakt dat je de nodige “strubbelingen” verwacht op zo’n dag.
Na anderhalf tot 2 jaar gaan deze kinderen weer weg, om door te stromen naar een school in de eigen wijk.

Hoe ze dat doen?
Hele duidelijke structuren en afspraken maken de organisatie transparant. Alle nieuwe kinderen starten op maandag en hebben een kaart waarop staat bij welke leerkracht en in welk lokaal het kind verwacht wordt. Zo kan iedereen hen verder helpen. De groepen zijn heterogeen. Hierdoor kan ieder kind op meerdere niveau’s werken. Er wordt traumasensitief gewerkt door iedereen. Per 3 groepen is er een leraarondersteuner die kan waarnemen als er een leerkracht afwezig is, want een bekend gezicht voor de groep is zo belangrijk!