Als zij-instromer in het speciaal onderwijs lever je een bijzondere bijdrage aan de samenleving. Naast het onderwijzen heb je namelijk een belangrijke maatschappelijke rol. Je helpt leerlingen voor wie het reguliere onderwijs geen optie is, om zich te ontwikkelen. Daardoor kunnen ze een diploma behalen, een baan vinden of meedraaien in de dagbesteding.
Om als zij-instromer vanuit je huidige baan de overstap naar het speciaal onderwijs te maken, stelt de overheid bepaalde eisen. Welke eisen dat zijn en hoe je aan de eisen kunt voldoen lees je op deze pagina.
Om aan een zij-instroomtraject te kunnen beginnen, moet je aan de volgende eisen voldoen:
Als je aan de eisen voldoet, dan doorloop je de volgende stappen: sollicitatie, geschiktheidsonderzoek en scholing.
Je solliciteert bij een school waar je als zij-instromer aan de slag kunt gaan. Vervolgens wordt er een geschiktheidsonderzoek uitgevoerd, waarbij de volgende vragen worden beantwoord:
Wanneer je geschikt bent bevonden om als zij-instromer aan de slag te gaan, ontvang je een geschiktheidsverklaring en kun je aan het scholing- en begeleidingstraject beginnen.
Het scholing- en begeleidingstraject is bedoeld om vakbekwaam te worden. Je krijgt 2 jaar de tijd om aan te tonen dat je aan de bekwaamheidseisen voldoet, bijvoorbeeld door het getuigschrift pedagogisch didactische scholing te behalen.
Scholen waar speciaal onderwijs wordt gegeven, eisen in veel gevallen dat je een aanvullende opleiding volgt en het diploma ‘Master Special Educational Needs’ behaald. Met deze opleiding ben je beter in staat om je leerlingen passend onderwijs te bieden.
Lees hier meer over de master opleidingBen je al bevoegd om les te geven en wil je weten wat voor jou de te nemen stappen zijn om in het speciaal onderwijs aan de slag te kunnen gaan?
Klik hier voor meer informatieWil je graag als zij-instromer in het speciaal onderwijs gaan werken, maar je huidige baan niet opzeggen? Dan kun je ervoor kiezen om een zogenoemde ‘hybride leraar’ te worden. Je gaat dan deeltijd in het onderwijs aan de slag en behoud daarnaast je baan.
Omdat het lerarentekort een groot probleem is, heeft de overheid per zij-instromer €20.000,- subsidie beschikbaar gesteld. De school waar je als zij-instromer gaat werken kan de subsidie via het DUO aanvragen, onder de voorwaarde dat je bij een opleiding als zij-instromer staat ingeschreven.
Heb je behoefte aan meer informatie over het zij-instromen in het speciaal onderwijs? Kom dan naar de informatiebijeenkomsten en meeloopdagen die vanuit Utrecht Leert georganiseerd worden. Bekijk in het onderstaande overzicht de geplande activiteiten en schrijf je kosteloos in!
Heb je een vraag over het zij-instromen in het speciaal onderwijs, maar heb je het antwoord niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op, binnen 5 werkdagen beantwoorden we je vraag.
Contact