Zij-instroom mbo

Als zij-instromer in het mbo help je studenten om zich voor te bereiden op het uitoefenen van een beroep of om een volgende stap in hun (studie)loopbaan te zetten. Je krijgt dan ook te maken met een diversiteit aan studenten uit het vmbo, de havo en werknemers die naast hun baan een mbo-diploma willen behalen. Het werk van een mbo-leraar is daardoor uitdagend en dynamisch.

Spreekt dit je aan en wil je je vanuit je huidige baan als zij-instromer in het mbo les gaan geven? Dan dien je daarvoor het zij-instroomtraject te doorlopen. Maar aan welke eisen moet je dan voldoen en wat zijn de te nemen stappen? Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten.

Eisen voor zij-instromers in het mbo

Wanneer je als zij-instromer in het mbo voor de klas wilt staan, dien je aan een aantal eisen te voldoen:

  • Je moet een opleiding op hbo of wo niveau hebben afgerond of,
  • Je hebt een mbo-opleiding afgerond en minimaal 3 jaar praktijkervaring opgedaan in het vak waarin je les wilt gaan geven. Daarnaast beschik je, gezien je opleiding en praktijkervaring, over hbo werk- en denkniveau.

Het geschiktheidsonderzoek

Wanneer je aan de eisen voor zij-instromers voldoet en een school hebt gevonden waar je als leraar aan de slag kunt gaan, volgt er een geschiktheidsonderzoek. Het onderzoek heeft als doel om drie vragen te beantwoorden:

  1. Ben je geschikt om les te geven?
  2. Voldoe je aan de vakeisen?
  3. Is de verwachting dat je binnen 2 jaar je lesbevoegdheid kunt behalen?

Het scholingstraject voor zij-instromers in het mbo

Als je op basis van het geschiktheidsonderzoek geschikt wordt bevonden om als zij-instromer les te gaan geven, dan krijg je een tijdelijk dienstverband als leraar aangeboden. Vervolgens heb je twee jaar de tijd om een getuigschrift te behalen door een PDG-opleiding te volgen.

Wanneer je de opleiding met succes hebt doorlopen, behaal je je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) en voldoe je aan de bekwaamheidseisen waaraan je als mbo-leraar moet voldoen. Met je getuigschrift kun je vervolgens in vaste dienst treden in het mbo.

Andere routes: lerarenopleiding en kopopleiding

Een andere route om aan de bekwaamheidseisen te voldoen, is door je tweedegraads lesbevoegdheid te behalen via een lerarenopleiding die je voltijd of deeltijd (naast je baan) kunt volgen.

Normaal gesproken duurt een lerarenopleiding 4 jaar. Maar als je een bacheloropleiding hebt afgerond die bij een schoolvak aansluit, dan is er een versnelde route mogelijk.

Je kunt namelijk via een kopopleiding in één jaar je tweedegraads bevoegdheid halen, waarmee je op het mbo les mag geven voor het vak waarvoor je de kopopleiding hebt gevolgd.

Een voorbeeld: je hebt commerciële economie gestudeerd en daarmee je bachelor behaald. Via de kopopleiding kun je je tweedegraads bevoegdheid behalen om bijvoorbeeld leraar bedrijfseconomie te worden.

Wat als je al een lesbevoegdheid hebt?

Wanneer je al een lesbevoegdheid in het onderwijs hebt, maar niet bevoegd bent om in het mbo les te geven, kun je jezelf omscholen.

Klik hier voor meer informatie

Deeltijd leraar worden in het mbo

Wil je als zij-instromer aan de slag in het mbo, maar wil je het leraarschap met je huidige baan combineren? Dan kun je deeltijd leraar worden, ook wel hybride leraar genoemd.

Je mag tot maximaal 4 uren per week als vakdocent lesgeven, zonder dat je daarvoor een lesbevoegdheid nodig hebt. Wil je wekelijks meer dan 4 uren lesgeven? Dan moet je binnen twee jaar je lesbevoegdheid halen.

Zij-instromen en subsidie

Om het lerarentekort tegen te gaan, is er vanuit de overheid subsidie beschikbaar gesteld voor zij-instromers. De school waar je als zij-instromer aan de slag gaat kan de subsidie aanvragen. Per zij-instromer is er €20.000,- subsidie beschikbaar.

Bekijk hier hoe Anoual het heeft ervaren om als zij-instromer te gaan werken als leraar in het middelbaar beroepsonderwijs.

Heb je een vraag over het zij-instromen in het speciaal onderwijs, maar heb je het antwoord niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op, binnen 5 werkdagen beantwoorden we je vraag.

Contact

Utrechtleert.nl gebruikt cookies om de website gebruiksvriendelijker te maken. Lees meer over deze cookies.