Zij-instroom basisonderwijs

Als zij-instromer in het basisonderwijs speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge kinderen en breng je vaardigheden bij waar ze de rest van hun leven baat bij hebben. Je levert daarmee een betekenisvolle bijdrage aan de ontwikkeling van de volgende generaties.

Maar wat komt er bij kijken als je vanuit je huidige baan als zij-instromer de overstap naar het basisonderwijs wilt maken? Dat lees je, stap voor stap, op deze pagina.

Eisen waar je als zij-instromer aan moet voldoen

Om als zij-instromer voor de klas te mogen staan dien je aan een aantal eisen te voldoen:

  • Een afgeronde opleiding (hbo of wo)
  • Beroeps- en maatschappelijke ervaring
  • Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Twee routes als je aan de eisen voldoet

Wanneer je aan de bovenstaande eisen voldoet, dan zijn er twee routes om als zij-instromer in het basisonderwijs aan de slag te gaan. Via de deeltijd pabo of via het zij-instroomtraject.

Deeltijd pabo

De deeltijd pabo duurt, afhankelijk van je vooropleiding, 2 tot 3 jaar. Tijdens de opleiding ontwikkel je een stevig fundament van kennis en vaardigheden om voor de klas te staan en loop je stage. Halverwege de opleiding sta je als leerkracht betaald voor de klas. De deeltijd pabo is geaccrediteerd, waardoor je bij je afstuderen een hbo-getuigschrift krijgt.

Het volgen van de deeltijdopleiding is vooral bedoeld voor als je onvoldoende kennis en ervaring hebt om naast je opleiding direct les te geven. Tijdens de jaargangen krijg je het lesgeven namelijk geleidelijk onder de knie, doordat je tijdens de opleiding stage loopt.

 

 

Zij-instroomtraject

Het zij-instroomtraject is uit drie onderdelen opgebouwd: oriëntatie, sollicitatie (en geschiktheidsonderzoek), Tweejarig scholings- en begeleidingstraject, Bekwaamheidsonderzoek.

Oriënteren en solliciteren

Als je als zij-instromer aan de slag wil in het Utrechtse basisonderwijs doorloop je een aantal stappen.
De eerste stap in het traject, het oriënteren en solliciteren, ligt bij jou. Jij oriënteert je op het onderwijs en op het werken als leerkracht. Onderzoek in deze fase alvast aan welke pabo je een eventueel zij-instroomtraject zou willen volgen én voor welke schoolbesturen of scholen in Utrecht je graag aan de slag zou gaan. Als je daar een goed beeld van hebt, leg je contact met het schoolbestuur of de school van jouw voorkeur.

Als je bij een school aan de slag kunt, zal er een geschiktheidsonderzoek voor zij-instromers plaatsvinden. Het geschiktheidsonderzoek wordt gebruikt om vast te stellen of je geschikt bent om direct voor de klas te staan. Tijdens het onderzoek worden je competenties beoordeeld Bijvoorbeeld aan de hand van een reken- en taaltoets en het geven van een praktijkles.

Een passende plek vinden in Utrecht

Hoewel de PO-schoolbesturen in Utrecht op veel vlakken de samenwerking opzoeken, is de werving en selectie van zij-instromers niet centraal georganiseerd. De reden hierachter? De verschillende schoolbesturen hechten veel waarde aan een eigen identiteit en ontdekken het liefst zelf, samen met jou, of er een klik is.

Omdat sollicitatieprocedures nogal eens verschillen en niet alle besturen dit schooljaar ruimte hebben om zij-instromers goed te kunnen begeleiden, kan het knap lastig zijn om je weg te vinden. Om de zoektocht eenvoudiger te maken hebben we een overzicht samengesteld van de mogelijkheden en sollicitatieprocedure voor zij-instromers bij de verschillende PO-besturen in de stad Utrecht (die zijn aangesloten bij Utrecht Leert). voor Het resultaat? Een interactieve routekaart zodat jij je weg kunt vinden in de zoektocht naar een geschikte plek als zij-instromer.

Klik hier voor het overzicht

Geschiktheidsonderzoek

Wanneer je het geschiktheidsonderzoek hebt afgerond, kunnen er drie uitslagen zijn:

  1. Volledig geschikt: je hebt geen scholing en begeleiding nodig en kunt direct bij een lerarenopleiding een aanvraag voor je lesbevoegdheid indienen.
  2. Bijna volledig geschikt: je kunt direct aan de slag in het basisonderwijs, maar je moet wel een scholings- en begeleidingstraject volgen.
  3. Niet (volledig) geschikt: je kunt niet direct aan de slag in het basisonderwijs en dient eerst een opleiding tot leraar te volgen.

Tweejarig scholings- en begeleidingstraject

Wanneer je voor het geschiktheidsonderzoek ‘bijna volledig geschikt’ als uitkomst hebt, kun je je inschrijven voor een tweejarig scholings- en begeleidingstraject. De invulling van het traject is afhankelijk van de vaardigheden die je verder moet ontwikkelen. In overleg met een vertegenwoordiger van de opleiding en een vertegenwoordiger van de school waar je gaat werken, wordt de inhoud bepaald.

Tijdens het scholings- en begeleidingstraject sta je vanaf dag één als zij-instromer betaald voor de klas. Gedurende het traject krijg je volop ondersteuning vanuit het opleidingsinstituut en de school waar je werkt.

Bekwaamheidsonderzoek

Nadat je het scholings- en begeleidingstraject hebt doorlopen, wordt er een afsluitend bekwaamheidsonderzoek afgenomen. Wanneer je hiervoor slaagt ontvang je een getuigschrift (dit is geen bachelordiploma) en ben je bevoegd om in het basisonderwijs les te geven.

Aanbieders scholingstraject zij-instroom

Vanuit Utrecht Leert richten we ons op de regio Utrecht. In deze regio is er een aantal partijen die scholingstrajecten voor zij-instromers in de regio Utrecht aanbieden, dit zijn:

De HU Pabo Het Marnix Onderwijscentrum

Wat als je al een lesbevoegdheid hebt?

Heb je al een lesbevoegdheid in het onderwijs, maar niet voor het basisonderwijs?

Klik hier voor meer informatie

Liever niet direct voor de klas staan?

Vind je het niet prettig om vanaf dag één als zij-instromer voor de klas te staan, maar wil je wel aan het werk op een school? Dan kun je ervoor kiezen om als onderwijsondersteuner aan de slag te gaan. Wanneer je je opleiding hebt afgerond ga je vervolgens alsnog aan de slag als leerkracht, maar dan met de praktijkervaring die je hebt opgedaan. Zo begin je meer ervaren aan je loopbaan als leraar.

 

Hybride leraar worden (deeltijd leraar)

Wanneer je vanuit je huidige baan niet voltijd naar het basisonderwijs wilt overstappen, kun je ervoor kiezen om een zogenoemde ‘hybride’ leraar te worden, oftewel deeltijd leraar. Je mag maximaal 4 uren per week als vakdocent lesgeven, zonder dat je een onderwijsbevoegdheid nodig hebt. Wil je meer dan 4 uur per week lesgeven, dan moet je binnen 2 jaar je lesbevoegdheid voor het basisonderwijs halen.

 

Zij-instromen en subsidie

Als je als zij-instromer direct voor de klas gaat staan, kan de school waar je aan het werk gaat per zij-instromer een subsidie van €20.000,- aanvragen. De aanvraag voor de subsidie wordt bij het DUO gedaan en kan worden gebruikt om het geschiktheidsonderzoek en het scholing- en begeleidingstraject te betalen.

Bekijk hier hoe Jochem het heeft ervaren om als zij-instromer te gaan werken als leraar in het basisonderwijs.

Heb je een vraag over het zij-instromen in het basisonderwijs, maar heb je het antwoord niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op, binnen 5 werkdagen beantwoorden we je vraag.

Contact

Heel Holland Leert Special op 9 februari in Utrecht!

VO MBO

Een onverwachte kans doet zich voor bij een bijzondere bijeenkomst voor PO medewerkers op 9 februari, en we willen deze kans graag met jullie delen!…

Lees meer

‘Wat we van Vlamingen kunnen leren over onderwijs ánders organiseren.’

VO MBO

In samenwerking met Warme Scholen in Vlaanderen (Warme Scholen), een platform voor scholen die het leren anders organiseren, bieden we vanuit de Thomas More Leiderschapsacademie…

Lees meer

Utrechtleert.nl gebruikt cookies om de website gebruiksvriendelijker te maken. Lees meer over deze cookies.