Interview met Paula de Vlaming basisschool de Hoge Raven

Steeds meer scholen in Utrecht krijgen te maken met internationale leerlingen. Om teams hierin te ondersteunen, is sinds september 2024 de training Nieuwkomersspecialisten onderdeel van het aanbod van de Utrecht Leert Academie.

Steeds meer scholen in Utrecht krijgen te maken met internationale leerlingen. Om teams hierin te ondersteunen, is sinds september 2024 de training Nieuwkomersspecialisten onderdeel van het aanbod van de Utrecht Leert Academie.

Een van de deelnemende scholen is basisschool De Hoge Raven. Zij doen mee aan ronde 4 van deze training. We spraken met Paula de Vlaming, intern begeleider en kwaliteitscoördinator, over haar ervaringen.

💡 Wat was de reden voor jullie school om deel te nemen aan de training Nieuwkomersspecialisten? En voor jou persoonlijk?

Op onze school zitten steeds meer internationale leerlingen. We merken dat meertaligheid een kracht kan zijn, maar dit vraagt wel om bewuste keuzes in onze ondersteuning. Vooral in groep 4 en 5 zien we dat sommige leerlingen moeite blijven houden met het verwerven van de Nederlandse taal. Dit vraagt om een gerichte en structurele aanpak, zodat we hen optimaal kunnen helpen. Tegelijkertijd creëren we zo een inclusieve, taalvriendelijke leeromgeving.

Voor mij persoonlijk sloot deze training perfect aan bij mijn passie. Al sinds mijn studietijd (en dat best al lang geleden) richt ik mij op moedertaalverwerving en tweedetaalverwerving. Ik geniet als IB-er van mijn rol als bruggenbouwer tussen leerlingen, ouders en collega’s en wil mijn expertise graag verder verdiepen om internationale leerlingen optimaal te kunnen ondersteunen.

🎓 Wat heeft de training tot nu toe opgeleverd voor jouw professionele ontwikkeling?

De training heeft mijn kennis verdiept over hoe we internationale leerlingen beter kunnen begeleiden en hun meertaligheid kunnen benutten. Het heeft me laten zien dat een taalvriendelijke school niet vanzelf ontstaat, maar om bewuste keuzes vraagt. Dit motiveert me om samen met het team stappen te zetten in deze richting.
Daarnaast heeft de training mij geïnspireerd om mijn wens voor een Erasmus+ project concreter te maken, met als doel onze school verder te ontwikkelen als een plek waar taaldiversiteit wordt gewaardeerd en ondersteund.

🏛️ Wat heeft de training opgeleverd t.a.v. het beleid rondom internationale leerlingen op jullie school?

We hebben ons instroombeleid aangescherpt en werken nu stap voor stap bewuster toe naar meertalige ondersteuning. De mindset binnen het team is langzaam aan het veranderen: er is steeds meer aandacht voor de rol van de moedertaal in het leerproces en het belang van het meenemen van de culturele achtergrond van leerlingen. Deze bewustwording helpt ons om internationale leerlingen nog beter te begeleiden en een inclusieve leeromgeving te creëren.

👩‍🏫 Wat heeft de training opgeleverd voor jullie team en/of leerlingen?

Ons team is steeds bewuster bezig met hoe we meertaligheid kunnen inzetten als kracht. We realiseren ons dat het begeleiden van internationale leerlingen meer vraagt dan alleen taalonderwijs. Daarom zetten we nu gerichter in op pre-teaching, zodat leerlingen beter voorbereid de lessen in gaan. In samenwerking met Stichting Leergaloos ben ik op zoek naar vrijwilligers uit de wijk om leerlingen in hun eigen taal extra ondersteuning te bieden.

Daarnaast willen we visuele ondersteuning, zoals pictogrammen, bewuster inzetten en meer ruimte geven aan de verschillende talen binnen onze school. Niet alleen als praktisch hulpmiddel, maar ook om taaldiversiteit zichtbaar te maken en te waarderen.
Dit alles is nog volop in ontwikkeling en krijgt steeds meer vorm. Uiteindelijk hoop ik dit te verankeren in het Erasmus+ project, maar voorlopig richt ik me op het meenemen van het team in deze transitie. Stap voor stap groeien we zo samen naar een taalvriendelijke school.

🎯 Hoe zie je je rol als internationale leerlingenspecialist in de toekomst?

Ik wil blijven bijdragen aan een school waarin taaldiversiteit wordt omarmd. Mijn ambitie is om een schoolklimaat te creëren en beleid te ontwikkelen waarin internationale leerlingen en hun ouders zich direct welkom voelen. En wie weet… een Erasmus+ project realiseren waarmee we een voorbeeld worden in taalvriendelijk onderwijs in Europa.