Anders leren en organiseren: basisschool De Fakkel

In Utrecht zijn verschillende scholen op de één of andere manier bezig met het 'anders organiseren'. Scholen die het net even anders doen en daar met recht trots op zijn. De ontwikkelingen zijn anders maar er is één opvallende overeenkomst: de teams van deze scholen zijn duidelijk eigenaar van het eigen onderwijs. De focus ligt op onderwijs, er is ontwikkelruimte en er is sprake van samenwerking. Het gevolg? Enthousiaste en gemotiveerde leerkrachten in een bruisende school!

In Utrecht zijn verschillende scholen op de één of andere manier bezig met het ‘anders organiseren’. Scholen die het net even anders doen en daar met recht trots op zijn. De ontwikkelingen zijn anders maar er is één opvallende overeenkomst: de teams van deze scholen zijn duidelijk eigenaar van het eigen onderwijs. De focus ligt op onderwijs, er is ontwikkelruimte en er is sprake van samenwerking. Het gevolg? Enthousiaste en gemotiveerde leerkrachten in een bruisende school!

Op basisschool de Fakkel heeft Iris Hekkert, samen met het team, een praktische manier van organiseren gerealiseerd waarmee nieuwe kansen zijn ontstaan. Kansen voor zowel de kinderen als voor het team. Het concept is eigenlijk heel simpel. Door de basisgroepen iets groter te maken en daar elke dag wisselende groepen leerlingen uit te halen die naar het ‘atelier’ mogen krijgen alle kinderen meer aandacht én meer keuzemogelijkheden.

Behalve de ‘ateliers’, die vooral gericht zijn op taal en rekenen zijn er ook ‘carrousels’, die zich richten op het ontwikkelen van talenten. Dankzij de inzet van diverse vakleerkrachten, ouders en andere specialisten, hebben de kinderen veel keuzevrijheid om hun eigen talenten te ontwikkelen. Dankzij een uitgekiend programma, afwisseling en een verregaande samenwerking tussen de collega’s draait het onderwijs daar als een geoliede machine en leren de kinderen niet alleen taal en rekenen, maar krijgt ook hun creativiteit de ruimte in een prachtig gerenoveerd en sfeervol gebouw, vol met verrassende en groene hoekjes.

Wil je nou eens een kijkje nemen op deze, of een van de andere deelnemende scholen? Lees dan meer over de open-andere-deuren-dagen en schrijf je in voor een van de open dagen die het komende schooljaar gepland staan.

Meer weten en inschrijven