Claire Boonstra: Wat is het doel van onderwijs?

Locatie: Ntb

Datum: 15 juni 2022

Claire Boonstra | Operation Education | Tijd: 15.30 – 17.00

Laat je op 15 juni inspireren door Claire Boonstra. Claire was initiatiefnemer van de film Wat is het doel van onderwijs, welke destijds onderwijsfilm van het jaar werd en waarin ze haar filosofie en kijk op onderwijs liet zien. Ze had leidinggevende functies bij onder meer Unilever en KPN, was de oprichter van Layar en maakt zich nu sterk voor goed onderwijs met de stichting œ Operation Education. Utrecht Leert organiseert een inspirerende bijeenkomst op 15 juni, waarbij Claire je meeneemt in ‘het doel van onderwijs’.

‘Het onderwijs heeft een nieuw verhaal nodig; een verhaal dat gaat over hoe we onze samenleving zien, hoe we samen mens zijn. Zeker in deze ‘onkenbare’ tijden van grote veranderingen. Claire neemt je mee de diepte in op de bedoeling, onze belofte aan de kinderen en vervolgens wat ons daarbij in de weg staat.

Waarom doen we wat we doen in onze scholen? De manier waarop wij leren en ontwikkelen, de manier waarop wij ons onderwijs inrichten, is bepalend voor de manier waarop wij mens zijn en hoe we onze samenleving vormgeven. We zijn ons ervan bewust dat die beweging begint bij onszelf, met het stellen van de meest fundamentele vragen. In welke wereld willen wij leven? Wat zijn onze waarden? Wat is de rol van onderwijs? Waartoe dient ons onderwijs? Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Pas nadat we onszelf deze fundamentele vragen stellen, kunnen we doelbewuste keuzes maken over de invulling van onderwijs en kunnen we eigentijdse ontwikkelomgevingen vormgeven.’

Claire neemt je mee op 15 juni en creëert daarbij ruimte voor interactie, het persoonlijke gesprek. We gaan op zoek naar ieders persoonlijke bedoeling. Waarom doe jij wat je doet? Wat betekent dit voor jou, in de praktijk. Het doel van deze interactieve sessie is tevens om een gemeenschappelijk uitgangspunt te ervaren op basis waarvan de beweging binnen de organisatie ingezet kan worden. In het eerste deel van de Inspiratiesessie onderzoeken we ieders eigen visie op de bedoeling van onderwijs, waaruit zal blijken dat er op een fundamenteel niveau veel overeenstemming is. Vervolgens kijken we hoe groot de afstand is tussen de bedoeling en de praktijk, wat er in de weg staat, wat er nodig is om de afstand te verkleinen en wat het betekent voor de te nemen vervolgstappen.

Ben jij erbij?

Meld je aan door een mail te sturen naar: elisabetta@utrechtleert.nl

 

Ook interessant...

30 maart 2023

Onderwijsambassadeurs voor scholen en vrijwilligers (webevent)

Onderwijsambassadeurs groeit door! En daarom starten we met werven van onderw...
Lees meer
30 maart 2023

Voorlichtingsavond LAS I (start in september 2023)

In september 2023 gaat, in samenwerking met de Thomas More Leiderschapsacadem...
Lees meer
3 april 2023

Training: co-teaching (maandag)

Op 3 april start de training ‘co-teaching’, de training wordt geg...
Lees meer
11 april 2023

Open-andere-deuren-dag: april 2023

Op 11 april openen verschillende scholen in Utrecht hun deuren om andere onde...
Lees meer
12 april 2023

Oriëntatie en vliegende start voor zij-instromers

Overweeg jij om als zij-instromer aan de slag te gaan in het Utrechtse basiso...
Lees meer
18 april 2023

Voorlichtingsavond: post-hbo IB

Utrecht Leert en Hogeschool Utrecht hebben de handen ineengeslagen. Samen mak...
Lees meer
Naar alle agenda items