Inspiratiesessie voor schoolopleiders: onderwijsassistent van de toekomst

Locatie: Kanaal 30

Datum: 20 maart 2023

Op 20 maart organiseert Utrecht Leert voor schoolopleiders en directeuren in het PO in de stad Utrecht een inspiratiesessie over ‘de onderwijsassistent van de toekomst’.

De inspiratiesessie is van 16.45 tot 20.00 uur en er wordt gezorgd voor soep en een broodje.

_______________

Waar het onderwijs twintig, dertig jaar geleden nog gericht was op klassikale systemen, ligt de focus nu steeds meer op eigenaarschap, ontwikkelen en samenwerken. Ruimte voor het individu, eigen verantwoordelijkheid, zelfsturing en werken in groepjes wordt steeds belangrijker. Bovendien vraagt het lerarentekort ook om zogenaamd ‘anders organiseren’.

Niet alleen de taken van een leerkracht veranderen, ook de taken van een onderwijsassistent worden steeds uitgebreider. De onderwijsassistent van de toekomst houdt zich allang niet meer bezig met billen afvegen en  plakselpotjes vullen.  De onderwijsassistent doet ertoe en zorgt er sámen met leerkrachten voor dat klassen lopen, dat kinderen extra worden begeleid, dat voorbereidende taken worden opgepakt en ga zo maar door.

Hoewel de onderwijsassistent op veel scholen echt niet meer weg te denken is en op school steeds vaker écht onderdeel uitmaakt van het team, zijn lang niet alle schoolopleiders gewend om onderwijsassistenten op te leiden.
Een gemiste kans, vinden de schoolopleiders die dat al wel doen.

De functie van onderwijsassistent kan op veel manieren worden ingevuld, afhankelijk van ervaring, interesse en talent. Er bestaat dus niet een en dezelfde functieomschrijving en juist dat gegeven maakt het interessant om met elkaar de mogelijkheden en kansen te ontdekken, om van elkaar te leren, elkaar te inspireren, ervaringen uit te wisselen en vraagstukken te delen. Benieuwd naar manieren waarop een onderwijsassistent bij jou op school verschil kan maken? Denk eens aan rollen als de mbo-leerkracht, de pedagogisch verbinder of de spelspecialist; voor bepaalde scholen in Utrecht echt al van ongekende waarde gebleken!

Aanwezig zijn onder andere opleiders van de onderwijsassistent (ROC MN en MBO Utrecht), Utrecht Leert, diverse onderwijsassistenten die vertellen over hun werkzaamheden én natuurlijk collega’s vanuit andere basisscholen in Utrecht.

Klik hier om je aan te melden.

Ook interessant...

14 juni 2023

Voorlichtingsavond: post-hbo IB

Utrecht Leert en Hogeschool Utrecht hebben de handen ineengeslagen. Samen mak...
Lees meer
1 september 2023

Training: co-teaching (vrijdag)

Ook in het nieuwe schooljaar heeft de training ‘co-teaching’, gegeven door An...
Lees meer
4 september 2023

Training: co-teaching (maandag)

Ook in het nieuwe schooljaar heeft de training ‘co-teaching’, gegeven door An...
Lees meer
5 september 2023

Oudergesprekken in het Engels

Oudergesprekken in het Engels Dit najaar start in samenwerking met Utrecht Le...
Lees meer
26 september 2023

Studie-driedaagse Heel Holland Leert: 26, 27, 28 september

Utrecht Leert lanceert, in samenwerking met de G5 besturen, een uniek begelei...
Lees meer
21 november 2023

Studie-driedaagse Heel Holland Leert: 21, 22, 23 november

Utrecht Leert lanceert, in samenwerking met de G5 besturen, een uniek begelei...
Lees meer
Naar alle agenda items